Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P30e88t88r 21Č26e72j85k98a

22. 10. 2021 16:01

Jinak ještě pro všechny diskutující pod článkem bych rád ujasnil svůj postoj, tzn. pokusím se ho vysvětlit:

- je prezident "fit" pro veškeré plnění funkcí prezidenta republiky? - v tuto chvíli samozřejmě ne....

- je situace zralá na článek 66? MOŽNÁ v budoucnu ano, ale rozhodně pro jeho použití nestačí to, co ocitoval Vystrčil.....

A abych vysvětlil rozdíl mezi těma dvěma body, tak mi jde o to, jak je ten článek 66 formulován a rovněž v komentářích k ústavě popisován. Článek 66 se má použít v situaci, kdy je OBJEKTIVNĚ zjevné, že prezident není schopen vykonávat funkci (únos, kóma....) a některé komentáře zdravotní nezpůsobilost vztahují k DLOUHODOBOSTI. Tzn. pokud je prezident hospitalizován 12 dnů a legitimní ústavní úkon provedl před 8 dny, asi těžko to jde brát jako dlouhodobou zdravotní neschopnost vykonávat úřad. Proto říkám, že na článek 66 je VELMI brzy (má být použit ex post nikoliv do budoucna). Abych to vysvětlil - nemůžete aplikovat článek 66 po ustavení sněmovny, musíte počkat.... třeba měsíc - a teprve pak, když prezident opravdu nekoná, je použití článku možné. Ne, že prezident je v nemocnici, určitě nebude schopen konat, tak mu tu pravomoc sebereme.

Pokud byste se mě zeptali, jaké bych viděl nejlepší řešení.... Tak popravdě, velká škoda je, že se té iniciativy hodně "chopili" lidé, kteří jsou zjevní a dlouhodobí "odpůrci" MZ (vůči kterým se MZ vždy bude vymezovat a dokazovat jim, že "nemají pravdu", i kdyby jí měli). Za mě by ideálním řešením bylo, kdyby odpůrci MZ "utlumili vášně" a snažili se třeba "spojence MZ" v politice přesvědčit k tomu, aby s prezidentem probrali zcela vážně možnost abdikace. Považuju jí za nejvhodnější řešení v dané situaci, ale ono je líbivější a útočnější si do prezidenta kopnout s článkem 66, než se snažit najít decentní řešení. Krokem 1 v tom uklidnění situace může být třeba VELKÁ omluva ze strany lidí typu Gazdík / Němcová, kteří nepokrytě osočovali Zemanovou z možného falšování podpisu prezidenta....

2 1
možnosti
DN

Nerozumím Vaší obsáhlé logice. Takže to zjednoduším. Všichni známe tiskopis” neschopenka”.. Je to tiskopis, který vyjadřuje, že jsme dočasně práceneschopní. A v této situaci, pokud je to nutné, moji práci za mne vykonává někdo jiný.

Ošetřující lékař našemu prezidentovi “ slovně” vystavil taky neschopenku. Jenže když má někdo za prezidenta pracovat, nejde se pouze ústně dohodnout.

Musí to mít určitý právní rámec.

2 2
možnosti
LV

Celá Vaše obsáhlá konstrukce se bortí pod tíhou jediné prosté otázky.

Pokud Miloš Zeman nesouhlasí se závěry zprávy, proč se proti nim nebrání?

2 1
možnosti

P40e97t73r 80Č22e77j11k64a

22. 10. 2021 15:43

A jaký význam si myslíte, že měl ten akt svolání sněmovny hm? ;-) Já jsem přesvědčen, že Zeman si klidně může do ÚVNky po sestavení vlády pozvat Babiše a přijmout demisi jeho vlády (a za sebe říkám, že prof. Zavoral mu v tom nesmí bránit) a pověřit ho dočasnou správou země do jmenování nové vlády. Tím krokem by získal další čas, protože mezi tím a jmenováním nového premiéra a vlády klidně může uběhnout pár týdnů. Sněmovnu svolal, sejde se poslední den lhůty, po jejím ustavení (což taky nějakou dobu potrvá) musí přijmout demisi vlády - jsme v polovině listopadu a nový premiér může být klidně začátkem či v půlce prosince....

0 1
možnosti
JS

J85a67n 82S43t79e13h15l49i36k

22. 10. 2021 10:42

Prezident co si nedojde ani na záchod , je k ničemu . Těžko muže zastávat svuj uřad . Tudíž by měl předat svou práci zástupci . Tak to máme i my v práci - zastupitelnost . Až bude zdráv , tak hupky šupky do práce .

Nebo chcete až se bude scházet parlament , aby ho dovezli z JIPky do parlamentu na posteli ?

8 2
možnosti
Foto

Ne, takhle to zase není. Pokud bude na JIPce s nějakým pooperačním stavem a bude výhled, že se dá do kupy, tak je jedno, že je na vozejku. To není žádný snížení kvality výkonu práce. Jenže my jsme jinde. Tady je problém, že i kdyby běhal jako jura, on je dle všeho uchlastaný, tj. má progresívní demenci, alkoholickou, jenže už to zřejmě překročilo nějakou mez, nechci říkat nevratnosti, ale tam někde to zřejmě je. Proto taky to mlžení, on Zeman totiž nemůže veřejně vystoupit, jednak by usnul, jednak pokud by zůstal vzhůru, tak by se mu všechno pletlo a nepoznával by místa lidi věci a tak. Prostě by dodal důkaz o svém duševním postižení par excellence nebo jak se to píše. Proto to lavírování. A jedině tohleto lavírování je ostuda, ne to, že se Zeman uchlastal, to je skutečnost, na kterou se musí adekvátně reagovat. A jestli bude parlament taky lavírovat, tak se k té ostudě akorát připojí.

4 0
možnosti

Bohudík, či bohužel, záleží na úhlu pohledu, Zeman není fyzicky i mentálně schopen vykonávat funkci prezidenta již několik let. Jeho fyzická kondice je totálně v háji a ta mentální, vzhledem k tomu, že byl každý den ožralý a pod vlivem prášků, je na tom stejně jako ta fyzická.

Průšvih je v tom, že nemáme žádná pravidla jak ho vyšetřit. Když budu mít hasiče, neudělá testy. Když budu mít kancelářskou krysu, vyšetří ho závodní lékař či se mu dá dýchnout v práci a prohlásí se za neschopného. U prezidenta naivní tvůrci ústavy předpokládali, že bude morálně na výši a rozumný, tudíž s touto možností prostě nepočítali

On je nezpůsobilý a víme to všichni. Otázka je, jak to dokázat?

15 1
možnosti
Foto

To co lidi navrhují, prostě ho vylákat, ať se hájí před soudem, při sporu o neplatnost té 66. Proč se toho všichni tak bojí. Prezident není žádný monarcha, žádná emanace světla nebes, je to jenom obyč chlápek jako my všichni ostatní a je v pozici zaměstnance státu. Tak ať tu práci dělá, a když si zaměstnavatelský orgán (parlament) myslí, že to tenhle zaměstnanec fláká, tak ať jedná, procedury jsou, jaképak copak. Tady se vymýšlí kvadratura kruhu, nedivím se, že v tomhle státě spousta věcí nedokáže obstojně fungovat.

3 0
možnosti
Foto

Tím videem to všechno dost dorazili. Dokumentuje to jenom tolik, že Zeman podepíše, co se mu předloží. Pak zřejmě zase upadne do limbu, jak sdělil Zavoral. Možná to tak není, ale dokažte někdo, že ne. A tohle je ten problém. Dle mého je tu zásadní pochybnost, že může řádně vykonávat svůj mandát, plnit povinnosti úřadu. Hodně se dříve argumentovalo Rooseveltem, že válku vyhrál na vozíku. No ale Stalin jej už dokázal pěkně přechytračit, mj. z toho důvodu, že na vozíku člověk není z plezíru, ale z důvodu slabého fyzického zdraví. Což má vždy dopad na zdraví duševní - mj. třeba v tom, že nevydržíte v tahu disputovat dlouhé hodiny - což byla vždy metoda, jak tu slabší stranu dostat do situace, kdy všechno odkýve, jen aby si už mohli dáchnout a mít klid.

Senát a Sněmovna by měly konat a převést prezidentovy pravomoci na ty náhradní funkcionáře. Je tu pochybnost o způsobilosti prezidenta, s diagnózou uchlastání to vždy bude pochybnost, z tohoto stavu nás může vysvobodit jenom Milošova smrt. Anebo to, že ten akt podle 66 se udělá, Miloš to zažaluje, dostaví se na jednání soudu a tam jej vyslechnou jako účastníka řízení a on tu žalobu svým suverenním vystoupením smete do koše. Zákonodárci budou mít z ostudy kabát, ano, ale to je riziko jejich funkcí, Ústava říká, co se má dělat když něco nastane a pokud je tu pochybnost, jestli nastalo nebo ještě ne, pak v pochybnosti prostě jednat. Prokuratura tady u nás v ČR v takových situacích jedná - běžně žaluje nevinné lidi, protože i když má pochybnost o tom, jestli to je na obžalobu nebo ne, tak ji raději podá a lidem s klidem ničí životy. Ať rozhdne soud. Milošovi tady nic takového nehrozí, peníze to stát nebude, rozšíříme si obzory a uvidíme. Takže, jen do toho.

8 0
možnosti
AM

A67d40a47m 61M37a75l30ý

22. 10. 2021 8:48

Obrat Natěšení senátoři je lživý. Je to výmysl a snaha o dehonestaci.

Naopak mě ta vystoupení senátorů k této záležitosti připadala velmi opatrná a zdrženlivá.

Na videu z nemocnice vidím zbytečnou sešlost nechutných hyen u lůžka nemocného prezidenta. Zveřejnění videa je též dle mého názoru hyenismus

17 3
možnosti
Foto

A jak se společně radují že se dementek podepsal. Fuj.

3 1
možnosti
JK

Celkem chápu Mynáře, že nechtěl video zveřejnit, sehráli s Milošem nedůstojné divadlo a dopustili se mnoha chyb, které nechci znova popisovat, to dělají jiní. Proč tedy bylo nutné natočit těžce nemocného staříka, jak podepisuje dokument nicotného významu? Proč hned den poté, co ÚVN vydala zprávu o pracovní neschopnosti? Vidíme jasně, že Miloš momentálně není v kondici, aby mohl úřad prezidenta efektivně zastávat a vidíme jasně, že podepíše klidně i neúplný dokument, když mu je Mynářem předložen. Aktem je vyslán signál, že Minář má stále v rukou moc úřadu prezidenta stejnou, jakou jí měl i před tím. Senát ani sněmovnu tím příliš neohromí, ale je tu spousta dalších aktivit a smluv, které prezident deleguje na svůj úřad a tady se dál točí nemalé peníze. Ve chvíli kdy ztratí úřad legitimitu, prezident ztratí své pravomoci, nebudou platné ani úkony kanceláře prezidenta, které vykonávají v jeho zastoupení. Ono i soukromé aktivity Mynáře, Nejedlého a spol., postavené na prezidentském vlivu, dostávají na frak díky nemohoucnosti Miloše, bez Hradu v zádech nejsou nic.

14 1
možnosti
DR

No bodejť by vzhledem k té ekipě, co v tom Senátu sedí, nebyli natěšeni.

4 6
možnosti
PB

P55e85t48r 83B61u66r86i69a11n

22. 10. 2021 3:19

Výborná práce. Vymyslel jste si tři neexistující slaměné panáky a ty jste veřejně rozcupoval. Bravo.

14 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Občan ČR, který má obavy ze směřování vlastní země a chce věcně vyjádřit své názory a postoje ke světovému dění.

Seznam rubrik