Hudební narozeninové okénko - díl třetí

21. 08. 2019 17:35:23
Tuto trojdílnou sérii uzavřeme osobností, která v rámci dané trojice je tou "nejméně slavnou" - ke škodě širokého obecenstva, přičemž se vrátíme zpět k Deep Purple.

V červnu 1973 v sestavě Deep Purple dochází k zemětřesení - sestava, která kapelu navěky proslavila, se rozpadla. V důsledku stresu, fyzického i psychického vyčerpání a kapelních rozporů odchází Ian Gillan - a ostatní členové hází přes palubu spolu s ním i basáka Rogera Glovera. Vzhledem k tomu, že svůj odchod avizoval s předstihem, kapela mezi tím měla nějaký čas hledat náhradníka. V hlavě Ritchieho Blackmorea se následně urodil "nápad" - ti dva přišli spolu, nechť spolu také jdou. Takže kromě zpěváka se začal shánět i basák. Dnes se to již příliš neví, ale právě Glenn Hughes byl tím prvním, kterého zlanařili po návštěvách Glennovy někdejší kapely Trapeze a dokonce se dočasně zvažovalo, že kapela bude fungovat pouze ve čtyřech členech. Nakonec však kapela prostřednictvím novinového inzerátu našla Davida Coverdala - o něm však tento článek není.

68. narozeniny slaví Glenn Hughes, který v Deep Purple zaujmul roli zpívajícího basáka. S ohledem na jeho životní příběh je to téměř zázrak, neboť díky závislostem na drogách a alkoholu téměř přišel o život. Tyto problémy spojené se slávou v dané době bohužel u Glenna měly mnohem závažnější dopady, než u mnohých jiných a bohužel v podstatě zlikvidovaly naděje na to, aby se z Glenna stala skutečná světová rocková megastar. Osobně si navíc myslím, že právě tyto promarněné roky Glenna zpětně celkem dost "žerou". Navzdory všem těmto problémům je Glennova kariéra velmi obsáhlá a bohatá. Tři alba s Deep Purple (Burn, Stormbringer, Come Taste The Band) zakončily první éru existence kapely. V ní sice Glenn působí jako ten "druhý" zpěvák, ale když je u mikrofonu, září, jako vždy.


Následně se Glenn v drogovém polovědomí pouští do sólové kariéry s nepříliš významnými (ale zajímavými) deskami. V polovině osmdesátých let se Glenn setkává s hudebním kolegou, který sám příliš neví, co chce - Tonym Iommim. Ten po několikerém rozpadu různých sestav Black Sabbath plánuje sólovou desku s různými zpěváky - jako jednoho z prvních osloví Glenna Hughese a po první spolupráci s ním zjistí, že ty další už nepotřebuje. Je to začátek dlouhodobé vzájemné spolupráce dvou hudebních géniů. Album po rozhodnutí gramofirmy nese pozoruhodný název "Black Sabbath featuring Tony Iommi", navzdory tomu, že jediným původním členem Black Sabbath na ní, je právě Tony. Glennova štace u "podivných" Black Sabbath však nakonec nemá dlouhého trvání, protože před naplánovaným turné se Glenn dostane do rozepře s jedním z bedňáků kapely - v pozici zpěváka pod vlivem opravdu nesoudné rozhodnutí. Výsledkem sporu jsou zlomené kůstky v nose a obličeji, které způsobují krvácení do dutin a krku a Glenn v podstatě úplně přichází o hlas. Lékaři zachraňují co se dá (v podstatě kompletní rekonstrukce dutin a spravení rozlámaného nosu) a nejméně na rok zakazují Glennovi zpívat.

Glennova kariéra a život je tou dobou v troskách. Sice natáčí album s Patem Thrallem, ale závislost a z toho plynoucí nespolehlivost a nesnesitelnost vede k tomu, že nic nemá dlouhého trvání. Přichází počátek 90. let a přichází boj o holý život - v drogovém rauši Glenna postihl těžký infarkt. Právě tato událost - doslova blízké setkání se smrtí, Glennovi zachrání život, protože podstupuje úspěšně léčbu a stává se z něj jiný člověk. Sestavuje kapelu v níž dočasně figurují hudebníci švédských Europe a natáčí důležitá alba svojí kariéry From Now On... a zejména excelentní album Feel. Glennova kariéra nabírá vzestupnou tendenci a už v novém Milléniu se Glenn pouští do vcelku odvážných nápadů - zakládá supergroup Black Country Communion (+ Joe Bonamassa, Derek Sherinian, Jason Bonham), která postupně vydá čtyři alba a v mezičase pokračuje i v sólové dráze (výborné album Resonate z roku 2016), aby se koncertně vrátil do dávné minulosti - a v současné době se svojí sólovou sestavou připomíná svojí etapu Deep Purple (pokud máte možnost, doporučuju zajít v září na koncert do brněnského Sona). Glenn však jen nostalgií nežije - je to pár dní, co rockovým světem "otřásla" překvapivá a prozatím nepotvrzená informace o tom, že právě Glenn se stal novým členem jiné supergroup - The Dead Daisies, kde prý vystřídal Johna Corabiho a Marco Mendozu, přičemž sestava se má uvést novým albem začátkem roku 2020.

Takhle to Glennovi zpívá dnes - navzdory životní story si troufám říct, že jde o nejzachovalejší hlas ze 70. let a v současné době dost možná nejlepší rockový hlas světa:

Autor: Petr Čejka | středa 21.8.2019 17:35 | karma článku: 7.40 | přečteno: 166x

Další články blogera

Petr Čejka

Kdo vytváří inflační tlaky?

Po dlouhém a složitém jednání odborů s vládou došlo k dohodě o růstu platových tarifů pro cca 365 tisíc zaměstnanců státu. Komentátoři se předhánějí v katastrofických vizích, jaký vliv to bude mít na inflaci...

27.8.2022 v 17:15 | Karma článku: 10.43 | Přečteno: 560 | Diskuse

Petr Čejka

Platy vs. mzdy, aneb jak je to doopravdy - stav za 1.Q 2022....

Na politické scéně i v diskuzích všude možně na internetu neustále čtu, jak si státní zaměstnanci nemravně stěžují, protože jsou placeni lépe, než soukromý sektor....

2.7.2022 v 21:26 | Karma článku: 15.76 | Přečteno: 700 | Diskuse

Petr Čejka

Státní zaměstnanci dnes odnáší loňské odměny zdravotníkům

Přiznám se, že jakmile začali politici nové vládní koalice hovořit o "spravedlivém" přidávání, tak mi bylo jasné, že v tom bude kulišárna....

2.1.2022 v 12:49 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 1413 | Diskuse

Petr Čejka

Změna postojů k prezidentskému vetu ministrů

Budoucí vládní koalice vyčítá prezidentu republiky, že ve funkci premiéra měl na jmenování členů vlády opačný názor...

13.12.2021 v 13:03 | Karma článku: 31.11 | Přečteno: 1023 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 229 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.59 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 80 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1376

Občan ČR, který má obavy ze směřování vlastní země a chce věcně vyjádřit své názory a postoje ke světovému dění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...