Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Čejko, jsou dva pohledy na věc - objektivní a subjektivní.

Dovolte pár faktů - počet státních zaměstnanců je v ČR cca 482 tisíc (za poslední dva roky se jejich počet zvýšil o 35 tisíc. V roce 2021 se předpokládá rekordních 240 miliard korun na platy státních zaměstnanců, přičemž ještě před čtyřmi lety to bylo o téměř 90 miliard méně!

Každý máme svůj názor, zda je státní správa přebujelá. Podle mě potřebuje tvrdou dietu, Vy naopak prosazujete přidat ještě zákusek. Průměrný plat ve státní správě je rekordních 43 tisíc. Vy byste dál navyšoval, ačkoliv dobře víte, že státní správa negeneruje žádnou hodnotu, která by takové navýšení obhájila. Snad si uvědomujete, že takto vydané peníze způsobují inflaci a inflační spirálu. Pak vzniká otázka - je lepší mít stejný plat při stejných cenách nebo mít o tisícovku přidáno a platit o 2 tisíce vyšší ceny?! Píšete o očekávané inflaci 6% - kdo jí podle Vás způsobil? A má se pokrýt dalším zadlužováním státu alá Schillerová?? Nebo se jako tato ekonomická "expertka" domníváte, že inflace za rok sama zmizí??

V diskuzi argumentujete kvalitou úředníků, kterou podmiňujete výší jejich platů. Ironizujete ten problém, že by měli podle kritiků pít vodu z louže a žrát trávu. Ve státní správě jsem pracoval, takže uvedu příklad z MZV. Jedna kolegyně pracovala cca 2 hodiny denně za plný plat-ráno káva v kantýně, pak 2 přestávky na cigaretu na zahradě, oběd, odpolední káva a 2-3 cigarety, pár soukromých telefonátů a hurá domů. Odpovědnost žádná a ještě nárok na 6 týdnů dovolené s příspěvkem z FKSP. Ve státní správě jsou dnes také často zaměstnáni "loajální kamarádi" vlivných (prací se to nazvat nedá). Nikdo si nedovolí se proti jejich nekompetentnosti ozvat, jinak má padáka a na zákony se při tom moc nehledí. Jeden makroekonom to nazval kolonizací státní správy.

Opravdu chcete vzbuzovat lítost nad zmrazením platů státních zaměstnanců?!

Podle mě spíše chcete malý zázrak - aby stát šetřil, ale ne na státní správě..

5 0
možnosti
TB

Státních zaměstnanců by mělo být méně, ale zároveň by měli být lépe zaplaceni....to znamená zvýšit efektivitu státní správy.

2 0
možnosti
JL

Ano teď začne velké divení, že se zmrazují platy a důchody a leccos dalšího, že se propouštějí zbyteční zaměstnanci, když všichni jásali před půl rokem, že se zbavíme Babiše a bude se šetřit! Ale někomu se ty prachy musí přiškrtit. Chudák Fiala, to je práce pro řezníka.

1 0
možnosti
RM

pracuji v justici a tam bude rozdíl ještě pikantnější. Soudcům se přidalo, ale zaměstnancům, kteří jim zajišťují veškerý servis (zapisovatelky, protokolující úřednice, tajemnice, vyšší soudní úředníci, asistenti), tak ty mají už druhý rok zmrazený plat. Bez těchto lidí by justice padla a soudci by neměli jak soudit. Podotýkám, že se jedná o lidi, kteří musí mít určitou kvalifikaci, bravurně ovládat pravopis a v neposlední řadě musí reprezentovat, t.j. nemohou chodit do zaměstnání v roztrhaných riflích a vytahaných tričkách. Jo a díky tomu, že se jejich platy nijak dva roky nezměnily, ale zato se každý rok zvedá minimální mzda, tak např.v letošním roce se bude i vysokoškolsky vzdělaným v justici doplácet do zaručené mzdy. Letos se bude doplácet až do 13.platové třídy.

6 0
možnosti
OU
MK

1) Ve firmách se mzdy zvyšují tehdy, když má firma kladnou bilanci. Avšak když se nedaří, mzdy stagnují nebo i klesají. Třeba i několik let po sobě. U státních zaměstnanců by to mělo být také tak. Je-li rozpočet v přebytku, ať se platy klidně zvyšují. Avšak při rozpočtovém schodku by měly platy klesat. Absolutně nerozumím požadavkům na zvyšování ve chvíli, kdy je stát v průšvihu. A zdravotníci se nejvíce podíleli na odvrácení toho průšvihu a jinak než přerozdělením je odměnit nelze.

2) Mzdová sféra živí tu platovou. Proto by ta platová neměla být rozežraná, ale naopak by měla být vděčná. Proto považuji za samozřejmé, že mzdy musí být v průměru vyšší než platy. Jakýpak byste, autore, asi měl plat, když mzdy stlačíte na nulu?

1 0
možnosti

P21e33t21r 90Č97e50j18k21a

2. 1. 2022 14:52

Tady je vidět, jak se dokážou lišit pohledy na věc.

Můj názor je, že stát má být výběrový a exkluzivní zaměstnavatel. Nemůžu se zbavit dojmu, že spousta lidí chce neexistujícího státního zaměstnance - pracovitého, který svému oboru skvěle rozumí, s maximální ochotou lidem poradit a pomoci...... a zároveň aby mu stačilo žrát trávu, pít vodu z louže a bydlet v psí boudě. V překladu - skvělého pracovitého zaměstnance, pokud možno zadarmo..... Takhle to nefunguje u žádného zaměstnavatele a neexistuje jediný důvod, proč by stát měl být výjimkou. Tzn. pokud chcete mít skvělé státní zaměstnance, tak je holt musí stát adekvátně tomu zaplatit. Platová sféra skutečně není rozežraná - pokud jdete někam na úřad a divíte se, že ta protivná paní vás třeba ani nepozdravila u dveří (třeba taky proto, že předchozí klient se kterým jednala byl hulvát, který jí hnul žlučí) a divíte se, že není nadšená z toho, že jste za ní přišel..... tak se moc nedivte, protože může brát třeba 20 hrubého.... to vám přijde rozežrané? Mně přijde, že každý, kdo tu komentuje rozežranost státních zaměstnanců musí mít známé někde jako ředitele, nebo náměstky (a od nich informace úplně odtržené od běžné reality) místo těch "řadových" lidí na úřadech se kterýma běžně přijdete do styku.

2 0
možnosti
OU

P44e50t94r 79Č82e60j73k10a

2. 1. 2022 13:56

Prosím - nejde o nevraživost vůči zdravotníkům - jde o způsob, jakým zvýšení vysvětlila vláda! Ten mi velmi vadí....

Vláda argumentuje, že zdravotníci čelili skvěle covidu a proto si zaslouží nejvyšší růst mezd. Nedostali právě za to ty odměny? A samozřejmě - dejme tomu, že letos covidový zápřah skončí (kéž by)..... pak u nich nenavazujeme na příjmy roku 2020 a 2021, ale na příjmy roku 2019 (předcovidové), tzn. samozřejmě, že vůči příjmům ovlivněným MIMOŘÁDNÝMI covidovými (tzn. částkami, které nejsou a nikdy nemají být trvalou součástí příjmu) odměnami se klidně může stát, že jim příjmy poklesnou.... Za situace, kdy vláda růst platů (ovlivněný z velké části právě odměnami zdravotníků) použila jako argument proti sebemenšímu růstu platů jiných zaměstnanců, je to odpudivý argumentační podraz vlády - a v něm jsou rukojmí oba - jak zdravotníci (kteří jsou použiti jako bič), tak ti, kterým je tak "vysvětleno", že se nepřidá nic nebo nižší částka.

1 0
možnosti
MP

Příjmy úředníků by měly ze zákona kopírovat příjmy nejpostiženějších skupin. https://prasek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=758797

0 0
možnosti
JS

Nevím, co zákon říká. Ovšem domnívám se, že jako základ by se měl vzít příjem té nejpoškozenější, ale PRACUJÍCÍ skupiny obyvatel, a od toho odvíjet příjmy dalších.

0 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Občan ČR, který má obavy ze směřování vlastní země a chce věcně vyjádřit své názory a postoje ke světovému dění.

Seznam rubrik