Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RA

Jen pro zajímavost:

Česká republika - 420 tisíc státních zaměstnanců na 10,5 mil. obyvatel.

Švýcarsko - 43 tisíc státních zaměstnanců na 7,7 mil. obyvatel.

A teď jak dál?

0 0
možnosti

P39e65t98r 86Č21e56j62k86a

16. 9. 2021 5:51

Naprosto nesrovnatelné země....

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
JO

Vážený pane. Nemohu s vámi souhlasit ani rámcově. Na zaměstnance státu musí prostě někdo vydělat. A ten někdo je soukromý sektor. Statnich zaměstnanců je prostě moc a je jejich každý rok víc. Ve všech oblastech. Učitele, policisté, hasiči a v neposlední řadě úředníci. Kteří jsou nejvíc zbyteční.

Častý argument je, že pokud chceme ušetřit na státních zaměstnancich, budeme mít horší služby. Ale ty služby jsou fakt zoufale už nyní. Takže jejich zhoršení nikdo ani nepocítí.

A druhá věc jsou vaše tarify a rovnostářství. To už je úplně mimo. Už vidím ajtaka, který půjde pro stát makat za 25 tis. A plat učitele na vesnici na Jesenicku je naprosto super,.ten stejný plat v Praze bude spíš pod průměrem. A jak chcete kvalitní lidí do státního nalákat,.když mají všichni stejně. Řešením je méně státu, méně zaměstnancu pro stát,.větší možnosti odměňování a tim vyšší kvalitu. Tarify nejlépe zrušit uplne

4 0
možnosti

P52e32t22r 26Č98e72j51k56a

15. 9. 2021 22:03

1.) věřte tomu nebo ne, ale kdyby je stát nepotřeboval, tak je neshání.... dneska je častý problém s tím, vůbec někoho na místa najít.

2.) já rozumím první části argumentace, která je ale založena na tom, co všechno stát má / nemá dělat. To je politická otázka a dopředu předesílám, že pokud nebudou rušeny agendy, které stát dělá, tak ti lidé neubydou. A opakovaně zdůrazňuju jednu z point článku - těch státních úředníků je výrazně míň, než si značná část veřejnosti myslí. Když čtu absurdity typu "propustit 100 tisíc úředníků" když je jich někde mezi 70 a 75 tisíci - a jak uvádím v článku, pedagogů a nepedagogických pracovníků ve školství je v součtu 3x víc.

3.) já nepíšu o rovnostářství, já píšu o tom, že to odměňování musí mít jasná pravidla..... speciálně o ajťácích a specialistech v tom článku píšu - mimochodem, za úvahu stojí myšlenka, jestli zrovna IT služby nemají být řešeny outsourcingem a nebo jestli stát nemá mít jednu vlastní specializovanou IT instituci pro všechny orgány státu. Kvalitní lidi nalákáte do státního tehdy, pokud budete jako stát atraktivní zaměstnavatel (což je pointa celého mého blogu) - což neznamená zdaleka nutně jenom extrémně vysoké peníze - ale musí to být konkurenceschopné peníze. Když vám přijde na výběrko pět lidí a tři odřeknou, protože prachy (a jsou instituce, kde si na osobko nesáhnete dokud nemáte zkoušku odborný způsobilosti - a v podstatě děláte třeba rok za tarif), tak jaký máte výběr? Když přijde třicet lidí, je to zkrátka lepší výběr. Mimochodem - to co uvádíte s tím Jesenickem a Prahou je sice hezké, ale registroval jste nedávné rozhodnutí soudu, který zakázal České poště rozlišovat výši mezd podle místa výkonu povolání, že jo (s čímž nesouhlasím úplně stejně vy, ale dle soudu je to protiprávní, bohužel)? ;-)

0 0
možnosti
MB

Stav Státní správy je vizitkou vlády. Na trhu práce chybí lidi, vláda říká, že čím více jich sama zaměstná, tím nám bude lépe. Maláčová dokonce, že tak se vylepší výběr daní. Tedy se přidá počet a 3.000 K, tak nám bude super! Fakt, že příjem státní správy již nyní předbíhá privát? To považuji za ekonomický incest ! .

Je neuvěřitelné, že vše se děje v digi době. Stát, je náš servis. Platíme si jej. Chceme to nejnutnější, k tomu efektivnější. Covid potvrdil zřejmé - Dřevěný moloch, z dob RU. Tak si jej rozhojněme a zaplaťme z peněz, které neexistují!

Hlásím se takto, jako žák Plha. Nerozumím záměru. Protistrana jedná pružně - Žákovi Plhovi přidáme taky! Plha opět - A kde na to vůbec vezmete? Učitelka Maláčová se už neudržela - Plho, neotravujte. Vaše otázky jsou pro mne nedůstojné a nehodlám se těmito zaobírat. Já konám dobro. Tak ano ... !? :-)

1 0
možnosti

P92e79t17r 42Č60e93j12k81a

15. 9. 2021 20:16

No vidíte - a já naopak považuju skutečnost, že průměrný plat ve státním je vyšší než průměrná mzda v soukromém, za správnou a logickou.

Kdy konečně lidé pochopí, že pokud chtějí kvalitní státní sektor, tak je k tomu jediná cesta (zajímavé je, že u učitelů to už společnost z velké části pochopila....) - a to ta, že stát bude exkluzivní zaměstnavatel? Můžete mít lacinou státní správu, nebo efektivní státní správu, ale nikoliv obojí. Na vše potřebujete lidi a pokud chcete kvalitní lidi, musíte je kvalitně platit. To platí ve veřejné sféře úplně stejně, jako v té soukromé. Úplně každý člověk se může v "nácti" nebo "ceti" letech rozhodovat o tom, do jaké sféry půjde, je to volba každého z nás, každý sektor má své klady a své zápory. A pokud byste srovnal profese dle kvalifikace, tak zjistíte, že v tom veřejném, jsou výše platů nevýhodou. Stejné kategorie profesí platí privátní sféra mnohem líp. Bežný otrávený úředník u okénka, na kterého lidi třeba řvou, na vás za dvacku hrubého opravdu milý nebude... je to vždycky oboustranné - lidi čekají milého ochotného úředníka, který se krmí trávou a bydlí v psí boudě asi.....

1 3
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS