Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P49e78t14r 11Č84e75j55k89a

18. 8. 2019 15:25

Koaliční smlouva mezi ČSSD a ANO za vlády Bohuslava Sobotky (2013 až 2017):

"Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolání členů vlády. Pro každý takový krok musí předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany. Předseda příslušné koaliční strany může předsedovi vlády podat návrh na odvolání a jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu. Další postup o takovém návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné koaliční strany s tím, že předseda vlády by měl návrh předsedy příslušné koaliční strany respektovat."

Zdroj: https://www.vlada.cz/assets/media-centrum/dulezite-dokumenty/koalicni_smlouva.pdf

Koaliční smlouva mezi ANO a ČSSD za vlády Andreje Babiše (nyní):

"Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolání členů vlády. Pro každý takový krok musí předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany. Předseda příslušné koaliční strany může předsedovi vlády podat návrh na odvolání a jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu. Další postup o takovém návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné koaliční strany s tím, že předseda vlády by měl návrh předsedy příslušné koaliční strany respektovat."

Zdroj: https://www.cssd.cz/aktualne/aktuality/koalicni-smlouva-mezi-hnutim-ano-2011-a-cssd-na-8-volebni-obdobi-poslanecke-snemovny-parlamentu-cr/

Nemám co dodat. ;-D;-D;-D

0 0
možnosti

P84e96t15r 19Č36e33j10k44a

18. 8. 2019 10:41

Napíšu to, jako samostatný příspěvek do diskuze, protože to je očividně potřeba.

Jsou možné dvě cesty:

- buďto má premiér právo kádrovat všechny ministry ve vládě, což odpovídá jeho ústavní kompetenci - a pak taky mu je přičitatelná odpovědnost za všechny ministry v jeho vládě....

- a nebo premiér nemá právo kádrovat ministry koaličního partnera - a pak za jejich jednání (a také chyby) nese odpovědnost koaliční partner a nikoliv premiér. ČSSD se v tuto chvíli snaží ze Šmardy udělat kandidáta premiéra Babiše, kterým nikdy nebyl. Fér od ČSSD by bylo, kdyby sdělila "premiér se obrátil vůči nám, jako partnerovi v koalici zády a odmítá prosazovat našeho kandidáta na ministra kultury, kterého na základě našich požadavků premiér navrhl premiérovi.....". Jenže ČSSD to teď prezentuje tak, že Babiš otočil a odmítá trvat na svém navrženém kandidátovi na ministra kultury. "Předseda ČSSD v pátek v reakci na Babišova slova o Šmardovi uvedl, že je překvapen, že premiér změnil názor, když Šmardu na ministra prezidentovi sám navrhl. " To je prostě čuňárna - a ČSSD vlastně tímto způsobem ze Šmardy dělá kandidáta Babiše a nikoliv svého, přitom je to naopak - Babiš Šmardu nikdy nechtěl a navrhl ho, protože na něm trval koaliční partner - tedy ČSSD.

0 0
možnosti

Napíšu totéž jinak.

Ona ta jak kauza "jmenování" Šmardy nemá vlastně nic společného s ústavností, je to docela obyčejná politická kauza. Hamáček a ČSSD si dali do koaliční smlouvu podmínku, která holt koliduje s ústavou v tom, zda premiér má co mluvit do nominací ministrů. No a Babiš se Zemanem jim to dali jen vyžrat. Je to jen politická kauza..

Jinými slovy, jak může Zeman jakkoli porušovat ústavu při podání FORMÁLNÍHO návrhu předsedy vlády. Jak může být protiústavní konání, kde prezident a premiér nejsou v žádném sporu.

Jo, když hrátky s ústavou začne Hamáček a ČSSD, těžko se mohou divit odpovědi. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

0 1
možnosti
MV

Koncem května Babiš navrhl jmenování Šmardy a dnes, po více než dvou měsících je naprosto správné, že rezolutně prohlašuje, že s ním ve vládě nikdy nebude? Po jeho mediálních vystoupeních, která činil dávno předtím? A toto se tady obhajuje?

0 0
možnosti

P45e32t87r 60Č95e84j96k13a

18. 8. 2019 10:33

Takže když se s manželkou vezmete, tak je zločin se rozvést? ;-D;-D

0 0
možnosti
Foto

Hrajete si se slovíčky přesně tak, jak se vám to hodí.

Z výroků p.Babiše totiž lze poskládat úplně cokoliv.

Napovídal tolik rozporuplných vět, že už ani on sám nemůže vědět, co přesně tím vlastně myslel.

Fascinace Babišem, o tom byste měl psát.

Co vás vede k tomu, že mu dokážete důvěřovat...

5 0
možnosti
RC

Myslim, ze v psanem textu i v recenych slovech chcete videt to, co tam videt chcete, nikoliv to, co tam je napsano.

A kdyz uz jste si dal tu praci s citaci koalicni smlouvy a zaroven tvrdite, ze se Smardou ma premier problem od pocatku, pak mi z toho plyne jedine - ze je premier slaboch, ktery neumi rici svuj nazor.

Jenze vse je naprosto jinak. Prezident neni ten, kdo by mel socanum urcovat kdo se kam hodi na jakou funkci a tim je de facto znemoznovat (viz: pan Smarda by se hodil skvele na manazera krajskych voleb). Prezident tak jen dale pokracuje v destrukci CSSD, pricemz toto jeho pocinani zapocalo nepodporou casti CSSD v prezidentske volbe 2003. Zde si dovolim upozornit na predvidavost Spidly a tech ostatnich, co takto ucinili.

A v aktualni situaci jen vyuzil Babise, jemuz se hrouti firma a celi trestnimu stihani. Agrofert zacina mit problemy s financovani od ceskych bank, ktere si uvedomuji riziko, ze majitel AF muze jit sedet a zaroven, ze byznys model AF neni zdravy, pokud je natolik zavisly na dotacich, o ktere muze premier pomerne rychle prijit. AF tedy prefinancovava sve dluhy v Asii, tedy Cine a dalsich zemich, coz je vec, kterou Zeman diky svym vazbam na Cinu lehce zaridi... A nam se za chvili muze stat, ze podstatna cast nase chemickeho prumyslu bude patrit Cinanum... a bude ovlivnen jejich vrtochy,

5 2
možnosti

P10e24t44r 47Č12e65j38k88a

17. 8. 2019 21:19

"Prezident neni ten, kdo by mel socanum urcovat kdo se kam hodi na jakou funkci a tim je de facto znemožňovat (viz: pan Smarda by se hodil skvele na manazera krajskych voleb)"

To, že jim řekl, na co se podle něj hodí pan Šmarda, není určování. Prezident nemá v ČSSD žádnou funkci, aby o pozici pana Šmardy v manažerské funkci v rámci ČSSD rozhodoval. Pouze sdělil svůj názor.

Abych pravdu řekl, tak mě spíš zarazilo nepříliš sebevědomé vyjádření Hamáčka poté, co Zeman požádal o jiného kandidáta na ministra.... Hamáčkova reakce byla: "Ministr musí být především dobrý manažer, a to pan Šmarda jako úspěšný komunální politik být může."

Jsem nevěděl, že Ministerstvo kultury je pokusná laboratoř, na které se bude zjišťovat, jestli pan Šmarda dobrým manažerem doopravdy je. ;-D Chápu to tak, že ani pan Hamáček si schopnostmi pana Šmardy vlastně vůbec není jistý.......

1 0
možnosti
JL

Diskuze pod vasim clankem, pane Cejko, ukazuje presne jak ma republika Kocourkov vypadat. Jiz nase zakladni listina je tak sepsana, ze vyklad je stale diskutabilni. Po 26 letech!!!!

Je take ukazkou nasi nemohoucnosti mit jen jednoho "vudce" ridiciho republiku. Se vsemi povinostmi a silou sve funkce. Vse pri prime kontrole jinych organu vladni moci. Receno jednoduse, mit republiku vedenou TREMI silami, ktere se maji kontrolovat mezi sebou.

0 0
možnosti
JN

J63i10ř68í 21N98ě97m89e93c

17. 8. 2019 16:19

Neuspěšný kandidát na prezidenta profesor Drahoš se nechal slyšet, že by vládu s komunisty nebo SPD nikdy nejmenoval. Já mu ten názor neberu, ale jestliže si on vymiňoval koho do vlády pustí, nebo ne za pochvalného hýkání jeho příznivců, nemohou ti samí lídé nyní kritizovat Zemana, že on nechce jmenovat Šmardu. Proště prezident nemůže být jenom loutkou, ať je to kdokoliv!

5 5
možnosti
RC

Asi nechapete rozdil mezi jmenovanim premiera a ministra. U premiera ma prezident naprosto volnou ruku, tedy nemusi jmenovat toho, ktery vladu na komunistech a SPD postavit chce.

2 1
možnosti
ZD

Ve Vašem příspěvku bych neměnil ani slovo. Souhlas. Oni se Vám ale ozvou - koukám, že již ozvali - a vysvětlí co jste měl vlastně na mysli. Myslím, že nominace nepřijatelného komika byla dopředu připravená minela jak píšete jednoho z vnitřních proudů socanů. Již jsem psal, že mi je prvně líto pana Hamáčka.

3 0
možnosti
RC

mozna byste nic nemenil, ale to by na spatne interpretaci koalicni smlouvy a na to navazane dusledky nic nemeni.

0 0
možnosti
ES

Panu prezidentu tleskám a tleskám a vážím si ho více a více,protože dělá svoji práci dobře tak jak chce většina občanů kteří ho zvolili. Není možné aby připustil aby naší kulturu reprezentoval pan Hurvínek pardon pan Škarda který jako hurvínek vypadá a i se tak chová a má jeho inteligenci.Děkuji pane prezidente za Vaší práci.

5 4
možnosti
Foto

Myslíte li to vážně, tak k tomu Hurvínkovi máte podstatě blíže vy sám

4 4
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Občan ČR, který má obavy ze směřování vlastní země a chce věcně vyjádřit své názory a postoje ke světovému dění.

Seznam rubrik