Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Velice dobře zhodnoceno. Pravou příčinou těchto veletočů, jsou problémy v ČSSD, kde neustále díky klesajícím preferencím před volbami, stoupá odpor proti Sobotkovi a lidí kolem něj. Je to krok hop nebo trop, buď se nám podaří prostřednictvím kauzy Babiš srazit preference ANO a nebo vytvořit podmínky tak jako po krajských volbách a připravit si pozici pro spojení ČSSD, ODS, TOP a Lidovců pro vytvoření široké koalice a tak rovněž ANO z vlády vyšachovat. O politickou moc se v žádném případě připravit nechtějí. Kalkulují s tím, že Babiš se s komunisty ve vládě jěště spojit nemůže a takto si připravují půdu pro případné budoucí koaliční jednání.

3 1
možnosti
Foto

V televizi jsem viděl odpověď předsedy Nejvyššího soudu na dotaz, zda má prezident pravomoc odvolat premiéra, aniž by odvolal celou vládu. Pan Rychetský se domnívá, že s odvoláním premiéra končí celá vláda. Taková domněnka je scestná. Kdyby byl premiér nemocný, zatelefonoval prezidentovi "prosím tě, odvolej mne ze zdravotních důvodů", opravdu by padla celá vláda? Prezident je vázán Ústavou, nikoliv zvyklostmi. Musí činit to, co mu Ústava předepisuje. Samozřejmě má prezident právo své rozhodnutí změnit. V právním státě ten, kdo jmenuje, má bezesporu právo odvolat.

3 0
možnosti

P46e60t81r 28Č95e44j69k23a

7. 5. 2017 9:44

Ta myšlenka je logická, protože premiér za vládu zodpovídá a vybírá si její členy. Tzn. když odchází ten, kdo si danou sestavu ministrů vybral, tak s ním odcházejí i jím vybraní ministři - což ovšem nebrání nově jmenovanému premiérovi, aby většinu těch jakože odcházejících ministrů jmenoval do vlády svojí - a přesně tenhle scénář Zeman prosazoval. Tzn. že z ministra zahraničních věcí Zaorálka se stane premiér, ten si za ministry vybere současné ministry a doplní se ministr zahraničí.... v tuto chvíli je to logická věc, protože pokud by se ministry většinově stali úplně jiní lidé, tak ve skutečnosti už nemají šanci nic udělat (legislativní proces trvá zhruba rok a volby jsou za necelý půlrok) - ti staronoví ministři mají aspoň šanci dokončit svojí práci.

0 0
možnosti
Foto

Velká karma. Mnohé věci si totiž laik hned neuvědomí a nechá se vláčet.

Můj názor z právě uplynulého týdne je jednoznačný. Teď už to jen tam neodezní, ješté zažijeme véci.

3 1
možnosti
AM

No tak třeba ten bod 2 je od pana Čejky hodně laicky výklad a nikdo by ho neměl brát vážně, ne ještě doporučovat...

(role prezidenta v ústavním systému je v něm vnímaná nesprávně)

0 1
možnosti
AM

Já si myslím, že když Sobotkovi konečně došlo, že je Zeman s Babišem domluvený a jak si to ti dva představují, že to sehrajou.......... tak už se prostě naštval a dal jim lekci. On samozřejmě žádnou demisi podat nechtěl, byla to jen hra. Ale na jejím konci vidíme oba aktéry v jasném světle --- Zeman - stařec posedlý mocí tak, že je schopen jednat protiústavně, a Babiš - oligarcha.

Že si všichni pánové berou za rukojmí svých mocenských hrátek tuto zemi, je smutná skutečnost.

Nicméně ještě větší skandál je samozřejmě ta nahrávka, kde Babiš organizuje diskreditační kampaŇ médií proti svým politickým konkurentům. Jsem opravdu zvědav, jak se tohle bude řešit, protože samozřejmě mluvíme o v demokracii zcela nepřípustných věcech.

2 4
možnosti

P20e95t10r 20Č11e84j90k47a

7. 5. 2017 10:03

Co je na tomto postupu protiústavního???

"Jméno nového premiéra oznámí Zeman po návštěvě Číny, z níž se vrací 18. května. Měl by se jím stát člověk, který bude schopný získat pro svůj tým důvěru Poslanecké sněmovny. Prvního kandidáta na funkci premiéra už má prý Zeman vybraného. (...) Naznačil přitom, že reálnou šanci získat důvěru sněmovny má spíše šéf české diplomacie. „U Lubomíra Zaorálka můžeme předpokládat, že ji získá, protože bude podporován napříč politickými stranami vládní koalice. U Milana Chovance se můžeme setkat s blokádou ze strany ANO,“

0 0
možnosti
Foto

J29a45n 58P67e30c12h44a

6. 5. 2017 23:58

Jen tři poznámky.

1. odvolání jednoho ministra nemůže destabilizovat vládu. Už teď jsou záruky od TOP09 a zřejmě i ODS, že by v případě odchodu ANO z vlády novou, menšinovou vládu podpořily.

2. Prezident ohýbal Ústavu už několikrát a dost jasně naznačoval, že se k tomu chystá i v tomto případě, proto ty zdánlivě nepochopitelné Sobotkovy veletoče.

3. Koaliční smlouva není zákon, takže její porušení ve vyšším zájmu je omluvitelné.

6 3
možnosti

P65e63t37r 40Č69e29j67k52a

7. 5. 2017 9:40

1.) Odvolání ministra, který je předsedou koaliční strany samozřejmě koaliční vládu destabilizuje! Pokud je zde nabídka opozice, že v případě odchodu ANO z vlády umožní její další existenci jako menšinové, tak už to není současná vláda, ale vláda úplně jiná.....

2.) Vyjádření prezidenta bylo jednoznačné a žádný veletoč nutný tudíž nebyl. Platí, že s demisí předsedy vlády FORMÁLNĚ v souladu s ústavou padá celá vláda, ale FAKTICKY k tomu dojít nemusí - a to v případě, že nově jmenovaný premiér si za ministry vybere členy odcházející vlády (a tuhle kontinuitu prezident Zeman navrhoval, protože nic jiného takhle krátce před volbami nedává smysl - a opakuji, tenhle scénář tu byl v letech 2002 až 2006 hned dvakrát, když odešel Špidla, tak jeho vládu převzal Gross a když odešel Gross, tak jeho ministry si ve velké většině převzal Paroubek - a Sobotka byl ve všech těch vládách ministrem financí - to už na to zapomněl?), odešlý premiér k tomuhle ovšem nemá žádné páky vyžadovat, aby někdo na nějakém ministerstvu byl nebo naopak nebyl - jeho vliv na podobu vlády skončil okamžikem jmenování nového premiéra.... A jak dopadne politické jednání o podobě nové vlády - to prezident opravdu garantovat nemůže - a tedy Sobotka nemůže po prezidentovi nijak požadovat, aby Babiš nebyl součástí budoucí nové vlády.... on to totiž nemůže prezident ovlivnit!

3.) Samozřejmě že koaliční smlouva není zákon, ale je to koaliční smlouva, která fungování vlády upravuje a když je porušena, může to mít za následek rozpad vlády.

0 0
možnosti
PT

P75e46t12r 14T22o80m48e41k

6. 5. 2017 23:17

Hledáte hnidy a průsery omlouváte.

2 8
možnosti

P84e67t69r 91Č51e67j68k63a

6. 5. 2017 23:25

Jak průsery omlouvám? 8-o

0 0
možnosti
  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Občan ČR, který má obavy ze směřování vlastní země a chce věcně vyjádřit své názory a postoje ke světovému dění.

Seznam rubrik