Opatření v boji proti koronaviru....

7. 03. 2020 12:24:33
Dopředu sděluji, že oblast epidemiologie je pro mě španělskou vesnicí, takže tento článek bude spíš takovým "dotazníkem" laika.

Nechci lacině kritizovat postupy, které vláda a ministerstvo zdravotnictví postupně konají, ale jako laika mě napadá hned celá řada otázek - v duchu proč se neděje toto a naopak mám pochyby nad smyslem jiných opatření. Pokud někdo daným věcem rozumí, byl bych nesmírně rád, kdybych na ně dostal pod článkem třeba i odpovědi - předem za ně děkuji.

1.) je zcela evidentní, že ta infekce vyvolává paniku v každém státě, do něhož se dostane - proč? Rozumím tomu, že jde o virové onemocnění o němž příliš nevíme - zejména zřejmě zatím nevíme, proč u někoho nemoc proběhne mírně (dokonce snad i bezpříznakově?) a u jiných případů těžce. Rozumím tomu, že oslabený organismus snáší jakoukoliv chorobu hůř, ale jde opravdu ve všech případech pouze o oslabené jedince?
2.) jak opodstatněná může být obava toho, že počet pozitivně testovaných neodpovídá skutečnému počtu nemocných (s ohledem na výše uvedené tvrzení, že u někoho probíhá nákaza i bezpříznakově)? Tzn. že v české populaci je nosičů viru řádově mnohem více a pouze nebyli podchyceni testy, protože nespadali do okruhu osob, u nichž je testování nařízeno? Kdy bude možné nechat se otestovat bezrizikově (bez rizika nakažení kohokoliv dalšího) pro všechny - a třeba i dobrovolnou cestou (tedy nejen pro ty, o nichž rozhodne lékař či hygienik - a narážím na ty dva případy pozitivních nákaz, které systémem prošly bez nařízení testu) - tedy s úhradou ze strany žádajícího pacienta? Je zjevné, že dosavadní okruh lidí, kterým bylo testování nařízeno, byl nedostačující - bude se tedy opakovat testování osob, které byly vyloučeny ze screeningu zpětně?
3.) proč probíhá trasování okolí nakažených pouze ze strany úřadů a nikoliv "oboustranně", tzn. prostřednictvím médií? GDPR? Jaký je důvod pro to, proč v případě té Američanky, nedošlo ke zveřejnění její fotografie s maximem získaných údajů o podrobnostech pobytu? Brání se tím iniciativě opačné, kdy v případě, že třeba navštívila veřejně dostupné bary, či restaurace, že by někdo byl schopen se přihlásit sám - "ano, tuto osobu jsem tehdy a tehdy, tam a tam potkal, takže hrozí, že jsem nakažen".... Obávám se, že ze strany nakažených může hrozit určitá bagatelizace problému, že nesdělí, kde všude byli.... ad absurdum - nakažený si u stánku koupí někde občerstvení a noviny - je možný přenos prostřednictvím hotových peněz? Samozřejmě, že peníze jsou semeništěm nejrůznějšího svinstva, ale asi těžko se uhlídáte ve smyslu, že si nešáhnete po celou dobu pobytu někde venku na obličej rukama, v nichž jste ty peníze měl....
4.) s povinnou karanténou pro ty, kteří nově dorazí z Itálie souhlasím, avšak mám problém s tím, co s osobami, které se vrátily z Itálie do okamžiku nařízení této karantény? Není možné zajistit nějaký zdravotní screening těchto osob? Například 2x denně povinné měření teploty (s hlášením údajů u praktika a hygieny), či hlášení jakýchkoliv potíží (i zdánlivě banálních - rýma, kašel)?
5.) nebylo by vhodné z pozice české vlády, oficiálně a veřejně požádat vládu Itálie, aby zakázala odjezdy svých občanů ze země? Určitou formu ochrany zavádí na hranicích Itálie Rakousko, avšak bohužel - pouze namátkové hraniční kontroly, které v podstatě nic neřeší - jsou otázkou náhody záchytu, rozhodně nejsou opatřením proti zavlečení viru do země.

Omlouvám se, těch otázek je zřejmě mnoho - přesto prosím, kdyby na ně někdo se znalostí věci, byl schopen odpovědět, bylo by to výborné.

Autor: Petr Čejka | sobota 7.3.2020 12:24 | karma článku: 12.25 | přečteno: 478x

Další články blogera

Petr Čejka

Kdo vytváří inflační tlaky?

Po dlouhém a složitém jednání odborů s vládou došlo k dohodě o růstu platových tarifů pro cca 365 tisíc zaměstnanců státu. Komentátoři se předhánějí v katastrofických vizích, jaký vliv to bude mít na inflaci...

27.8.2022 v 17:15 | Karma článku: 10.43 | Přečteno: 560 | Diskuse

Petr Čejka

Platy vs. mzdy, aneb jak je to doopravdy - stav za 1.Q 2022....

Na politické scéně i v diskuzích všude možně na internetu neustále čtu, jak si státní zaměstnanci nemravně stěžují, protože jsou placeni lépe, než soukromý sektor....

2.7.2022 v 21:26 | Karma článku: 15.76 | Přečteno: 700 | Diskuse

Petr Čejka

Státní zaměstnanci dnes odnáší loňské odměny zdravotníkům

Přiznám se, že jakmile začali politici nové vládní koalice hovořit o "spravedlivém" přidávání, tak mi bylo jasné, že v tom bude kulišárna....

2.1.2022 v 12:49 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 1413 | Diskuse

Petr Čejka

Změna postojů k prezidentskému vetu ministrů

Budoucí vládní koalice vyčítá prezidentu republiky, že ve funkci premiéra měl na jmenování členů vlády opačný názor...

13.12.2021 v 13:03 | Karma článku: 31.11 | Přečteno: 1023 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 65 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 144 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 290 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse
Počet článků 80 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1376

Občan ČR, který má obavy ze směřování vlastní země a chce věcně vyjádřit své názory a postoje ke světovému dění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...