Pár otázek "klimatického kacíře"

7. 01. 2020 22:11:22
Nejsem klimatologem ani expertem na životní prostředí, ale lidé, kteří tomu rozumí, jsou z mojí strany vyvedeni z míry několika jednoduchými otázkami....

Pokud mám věřit tomu, že climate change je skutečně problém způsobený člověkem - a zejména, že znamená skutečně katastrofální zhoubu pro život na naší drahé planetě Zemi, rád bych dostal odpovědi na následující otázky.

1.) pokud řešíme planetární otázky, měli bychom k tomu používat adekvátní časové měřítko - tedy adekvátní geologický čas. Proč se veškeré studie zabývají obdobími posledních několika desetiletí, maximálně zpětně do období druhé pol. 19. století, což z pohledu existence Země a vývoje života na něm, je příliš krátká hodnotící perioda? Nebyla by vhodnější perioda vývoje teplot od doby poslední doby ledové do současnosti?

2.) řešíme klimatickou změnu v podobě oteplení oproti nějakému časovému úseku (dejme tomu průměrné teplotě vypočtené z úseku let 1950 - 2000).... opominu-li časově velmi krátkou výseč pro posouzení teplotních výkyvů, nabízí se i jiná otázka - co je vlastně žádoucí planetární teplotní optimum? Pokud někdo dospěje k závěru, že teplota na Zemi v tom a tom roce oproti nějakému průměru vzrostla o x stupňů, je to pouze popis nějakého trendu, který můžeme ohodnotit pouze tehdy, pokud nějaký stav ohodnotíme jako žádoucí a změnu z daného stavu znaménko "mínus". Co nás vede k tomu, že teploty vůči nimž dochází k porovnávání, považujeme za "ideál" (tedy dáváme jim nějaké hodnocení) a změnu stavu (oteplení) považujeme za špatnou? Bylo by stejně negativně hodnoceno i případné ochlazení? Nebo je špatně jakákoliv změna od průměru zjištěného z dané doby? A proč ten průměr zjištěný z daného časového intervalu je "optimum", kdy odchylka od něj se považuje automaticky za negativní jev? V jedné facebookové diskuzi, která se rozjela na profilu mého dobrého kamaráda (který byl vyvolán "skandálními" projevy našich politických představitelů, kteří jsou nedostatečně hysteričtí) napsal jeden spoludiskutující kolega v podstatě triviální, ale děsivě pravdivý komentář o tom, že naši meteorologové ani z nejpodrobnějších a nejdetailnějších dat nejsou schopni předpovědět spolehlivě vývoj počasí v horizontu týdne.... z mnohem méně podrobných informací a dat predikujeme vývoj v horizontu dekád? Lidstvo za 20. a 21. století nezažilo vliv sopečných erupcí skutečně masivního rozsahu (zkrátka proto, že žádná geologický významná sopka v těch stoletích nebouchla, zatím.... díky bohu za to), poslední sopečná exploze s krátkodobým globálním dopadem na počasí je z počátku 19. století (tzv. rok bez léta).... stejně tak lze relativizovat potřebu cpát miliardy a biliony dolarů či eur do řešení problémů s CO2 v situaci, kdy si uvědomíme, že na sibiřských planinách jsou zásoby mnohem účinnějšího skleníkového plynu (metanu) v množství, které kdyby se uvolnilo do atmosféry, tak zde máme globální katastrofu nepředvídatelných rozměrů (ostatně - jedno z nejhorších masových vymírání na Zemi je právě s něčím podobným spojováno)....

3.) kde bereme tu drzost rozhodovat o tom, co je všeobecné "dobro" a "zlo"? Tuhle otázku vysvětlím na jednoduchém příkladu - asteroid, který vyhubil dinosaury....... byl všeobecně dobrem, nebo zlem? Vždy to musíte vztáhnout k někomu - byl zlem pro dinosaury.... ale co znamenal pro savce? Co znamenal pro život na planetě? Dobro nebo zlo a proč?

Já naprosto nepopírám zcela zjevnou nezbytnost, chovat se mnohem zodpovědněji k přírodě, k životnímu prostředí, omezit spotřebu a konzum (například evropské nařízení o povinnosti opravitelnosti spotřebičů považuju za mnohem větší příspěvek do ochrany přírody než všelijaké zákazy), ale to si žádá trošku jiný přístup než byl dosud zvolen - dokud bude společnost hnána k tomu, že si člověk "musí" koupit nový trendy smartphone, i když mu ten dosavadní telefon předchozí generace naprosto skvěle slouží (já mám svůj telefon čtvrtý rok a dokud neodejde do věčných digitálních lovišť, necítím potřebu jej měnit a vyhazovat za jiný peníze), tak se nic nezmění. Nevím jestli je zrovna dvakrát ekologické například nutit lidi "vyhodit a sešrotovat" stará (ale stále dobře sloužící) auta jenom proto, že někomu se nelíbí, že o něco víc čoudí..... místo čoudu vznikne jiný odpad (autovrak samotný)- a příroda se zatíží výrobou zbytečného nového. Nejekologičtější je ten výrobek, který nikdy nevznikne, protože není potřeba, aby byl vyroben. Moje myšlenka tohoto blogu je jednoduchá - pro strom možná nevidíme les.

Autor: Petr Čejka | úterý 7.1.2020 22:11 | karma článku: 38.77 | přečteno: 1401x

Další články blogera

Petr Čejka

Kdo vytváří inflační tlaky?

Po dlouhém a složitém jednání odborů s vládou došlo k dohodě o růstu platových tarifů pro cca 365 tisíc zaměstnanců státu. Komentátoři se předhánějí v katastrofických vizích, jaký vliv to bude mít na inflaci...

27.8.2022 v 17:15 | Karma článku: 10.43 | Přečteno: 560 | Diskuse

Petr Čejka

Platy vs. mzdy, aneb jak je to doopravdy - stav za 1.Q 2022....

Na politické scéně i v diskuzích všude možně na internetu neustále čtu, jak si státní zaměstnanci nemravně stěžují, protože jsou placeni lépe, než soukromý sektor....

2.7.2022 v 21:26 | Karma článku: 15.76 | Přečteno: 700 | Diskuse

Petr Čejka

Státní zaměstnanci dnes odnáší loňské odměny zdravotníkům

Přiznám se, že jakmile začali politici nové vládní koalice hovořit o "spravedlivém" přidávání, tak mi bylo jasné, že v tom bude kulišárna....

2.1.2022 v 12:49 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 1413 | Diskuse

Petr Čejka

Změna postojů k prezidentskému vetu ministrů

Budoucí vládní koalice vyčítá prezidentu republiky, že ve funkci premiéra měl na jmenování členů vlády opačný názor...

13.12.2021 v 13:03 | Karma článku: 31.11 | Přečteno: 1023 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 8.40 | Přečteno: 78 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 122 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.85 | Přečteno: 185 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.45 | Přečteno: 346 |
Počet článků 80 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1376

Občan ČR, který má obavy ze směřování vlastní země a chce věcně vyjádřit své názory a postoje ke světovému dění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...