Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sebedestrukce ČSSD nemilosrdně pokračuje....

ČSSD kumuluje neskutečné politické minely, které jí neomylně vyvedou mimo parlament. Záchrana pod současným vedením je již absolutně nemožná.

 

Dnes v podvečerních hodinách rozčeřil zpravodajské servery po návratu z dovolené premiér Andrej Babiš, když se vyjádřil ve smyslu, že Šmarda v jeho vládě nebude, a to s ohledem na jeho mediální vystupování vůči vládě. Toto vyjádření mohlo překvapit jen někoho, kdo Šmardovy "ataky" vůči Babišově vládě, v níž je ČSSD členem, prospal v dlouhodobém bezvědomí (protože Šmarda na členství ČSSD ve vládě útočí od začátku vládní existence a když Šmardovo jméno jako návrh ČSSD na nového ministra kultury zaznělo poprvé, tak Babiš v rychlé televizní odpovědi prohlásil, že předpokládá změnu navrhovaného jména, přičemž ČSSD na jeho jméně setrvala). Na základě nejnovějšího vyjádření premiéra (ke kterému se později ještě vrátíme) okamžitě přispěchal v mediální reakci předseda ČSSD Hamáček, aby se nadobro a navěky politicky znemožnil, když prohlásil (viz novinky.cz)  "Pokud stáhne nominaci Šmardy, je to jasné porušení koaliční smlouvy" - a to věčné znemožnění je zapříčiněné tím, že pan předseda ČSSD Hamáček nezná obsah koaliční smlouvy, kterou sám podepsal. Pokud by obsah této koaliční smlouvy znal, tak by věděl, že o porušení koaliční smlouvy nejde.
Citace ustanovení koaliční smlouvy řešící jmenování a odvolávání ministrů:
"4. Smluvní strany respektují ústavní právo předsedy vlády navrhovat prezidentu republiky jmenování a odvolání členů vlády. Pro každý takový krok musí předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany (pozn.: nikoliv získat a mít podporu). Předseda příslušné koaliční strany může předsedovi vlády podat návrh na odvolání a jmenování člena vlády nominovaného za tuto stranu. Další postup o takovém návrhu podléhá dohodě předsedy vlády s předsedou příslušné koaliční strany (pozn.: tady žádná dohoda o Šmardovi nikdy utvořena nebyla) s tím, že předseda vlády by měl návrh předsedy příslušné koaliční strany respektovat. (by měl respektovat neznamená "musí bezpodmínečně vždy respektovat")"

Takže předseda vlády se ani v koaliční smlouvě nezbavuje svého práva rozhodovat o členech vlastní vlády - a ani se této pravomoci vyplývající z ústavy ve prospěch koaličního partnera vzdát nemůže, dané ustanovení koaliční smlouvy, která nemá právní závaznost, by totiž bylo v rozporu s ústavním pořádkem této země. Pokud tedy představitel koaliční ČSSD na základě koaliční smlouvy tvrdí, že premiér v rámci vlastní vlády nemá právo koaliční straně "kádrovat kandidáty na ministry", tak nejenže nečetl ústavu (kde je právě rozhodování o navrhování a odvolávání členů do vlády jednou z hlavních kompetencí jejího předsedy), ale nečetl ani koaliční smlouvu (která je samozřejmě sepsána tak, aby v konfliktu s ústavním právem premiéra nebyla v rozporu). 

Světě div se, nejracionálnější návrh na způsob řešení celé nedůstojné situace, přednesl obvyklý kritik členství ČSSD ve vládě, hejtman pardubického kraje Netolický, když přišel s řešením, které za dané situace je zřejmě nejlepší - Šmarda sám by se nominace na ministra kultury vzdal (což mimochodem ze začátku sám tvrdil - že na svém jménu a funkci nelpí.... těch názorových obratů o 180 ° v celé kauze je nepočítaně!) a dal by tím ČSSD elegantně možnost vstoupit do nového jednání s premiérem a prezidentem na novém ministrovi.
A nyní zpět k Babišovým vyjádřením na adresu Šmardy, jako kandidáta ČSSD na ministra kultury, aby bylo zcela zjevné, že s jeho jménem měl Babiš problém od úplného začátku a opravdu nejde o snahu vyhovět Zemanovi - já se netajím přesvědčením, že v této kauze je to naopak a Zeman dělal v podstatě "špinavou" práci za premiéra, protože není účastníkem koaliční smlouvy (a tedy ho dohody mezi ANO a ČSSD v podstatě nemusí zajímat) a Babiš zjevně se Zemanovým nejmenováním Šmardy od začátku skrytě souhlasil (nikdy nevystoupil striktně proti Zemanovu postupu, což mě vede k domněnce, že šlo o jednání ve vzájemné dohodě).
30.5,2019 (idnes.cz) "Já jsem se ho zeptal, jestli skutečně pan Šmarda je ten nejlepší kandidát, co ČSSD má na post ministra kultury. A on mi řekl, že jo,“ odvětil na dotaz iDNES.cz premiér. „Udělám to, i když říkám, že nevím, jestli je to dobrá nominace"
20.7.2019 (denik.cz) Babiš: "(…) Navíc pan prezident je přesvědčen, že Michal Šmarda není vhodný kandidát na tuto pozici, což si myslím taky. Já ale respektuji koaliční smlouvu a jednám podle ní. A pana Šmardu jsme nominoval hned, jakmile o to pan Hamáček požádal."
denik.cz: "Za vládu ale odpovídá premiér. Pokud si myslíte, že Michal Šmarda by neměl být ministrem kultury...
Babiš: "Vy si to možná myslíte také, ne? Aspoň to tak z vašich komentářů vyznívá."
denik.cz: "Je to pravda. Pan Šmarda sám přiznává, že s kulturou neměl nikdy co dočinění, což podle mě není ideální kvalifikace pro šéfování ministerstvu kultury. Na rozdíl od vás ovšem nenesu odpovědnost za vládu. Proč jste to s panem Hamáčkem neprobral předem?"
Babiš: "Popravdě, to mě ani nenapadlo. Respektoval jsem právo ČSSD na nominaci ministra a návrh automaticky odeslal na Hrad. (…)"

27.7.2019 (novinky.cz)  Babiš: "Kdybych byl zodpovědný za nominace celé vlády, tak bych pana Šmardu nikdy nenominoval, zvlášť ještě po všech jeho veřejných vystoupeních. Souhlasím s prezidentem, že to není člověk, který je vhodný na kulturu. Je to specifický resort, na který je třeba mluvit jazyky, reprezentovat, mít znalosti. Nejsem si jistý, jestli to splňuje zrovna pan Šmarda, ale jak říkám, akceptuji, že si to soc. dem. myslí, proto jsem jej také prezidentovi navrhl."

Z těchto odpovědí vyplývá, že i snaha ČSSD vykreslit Babiše jako "zrádce", který nestojí za svým návrhem na svého nového ministra ve své vládě, je do značné míry nepravdivý - Šmarda NIKDY nebyl nominantem Babiše na ministra kultury a nikdy se s jeho nominací neztotožnil! A protože ani koaliční smlouva z premiéra nesnímá pravomoc a odpovědnost v rozhodování o personálních otázkách ve věci celé vlády, tak má Babiš zcela nepochybně právo návrh na nominaci Šmardy stáhnout. Jednou z mnoha minel ČSSD v dané kauze bylo, že si usmyslela, že členství ve vládě je tu k sebepropagaci lidí a ČSSD samotné a ministerstvo kultury se stalo nějakým jejím "pašalíkem" se kterým si může strana nakládat, jak uzná za vhodné. Nikoliv - ČSSD dostala pouze po dobu existence této vlády dané rezorty ke správě a rozvoji směrem, dle jejího politického programu - nic víc, nic méně! Jde o správu země, ne o bábovičky na pískovišti! 

Autor: Petr Čejka | pátek 16.8.2019 22:01 | karma článku: 43,76 | přečteno: 4995x
  • Další články autora

Petr Čejka

Kdo vytváří inflační tlaky?

Po dlouhém a složitém jednání odborů s vládou došlo k dohodě o růstu platových tarifů pro cca 365 tisíc zaměstnanců státu. Komentátoři se předhánějí v katastrofických vizích, jaký vliv to bude mít na inflaci...

27.8.2022 v 17:15 | Karma: 10,78 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ekonomika

Petr Čejka

Platy vs. mzdy, aneb jak je to doopravdy - stav za 1.Q 2022....

Na politické scéně i v diskuzích všude možně na internetu neustále čtu, jak si státní zaměstnanci nemravně stěžují, protože jsou placeni lépe, než soukromý sektor....

2.7.2022 v 21:26 | Karma: 15,76 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost

Petr Čejka

Státní zaměstnanci dnes odnáší loňské odměny zdravotníkům

Přiznám se, že jakmile začali politici nové vládní koalice hovořit o "spravedlivém" přidávání, tak mi bylo jasné, že v tom bude kulišárna....

2.1.2022 v 12:49 | Karma: 22,54 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Společnost

Petr Čejka

Změna postojů k prezidentskému vetu ministrů

Budoucí vládní koalice vyčítá prezidentu republiky, že ve funkci premiéra měl na jmenování členů vlády opačný názor...

13.12.2021 v 13:03 | Karma: 31,11 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Politika

Petr Čejka

Jednání o vládě bude delší, než se ještě před pár dny mohlo zdát....

Prezident republiky vyjádřil nesouhlasné stanovisko k jednomu z předpokládaných členů vlády. Mocenský spor se může protáhnout až do nového roku...

19.11.2021 v 18:49 | Karma: 14,96 | Přečteno: 367x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol kabaretu Moulin Rouge v troskách. Zřítila se křídla slavného větrného mlýna

25. dubna 2024  8:12

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1376x
Občan ČR, který má obavy ze směřování vlastní země a chce věcně vyjádřit své názory a postoje ke světovému dění.

Seznam rubrik